Incoterms

Incoterms-2010
Incoterms are a set of rules describing the responsibility and ownership for buyer and seller in conjunction with a sales agreement. 

As of January 1, 2011 the eighth edition, Incoterms 2010, have effect.

EX WORKS (EXW)

Gebruikt voor alle vervoerswijzen.
Overdracht van risico's vindt plaats wanneer de verkoper de goederen ter beschikking stelt van de koper op de genoemde plaats (bijvoorbeeld fabriek, magazijn, etc.)


FREE ON BOARD (FOB)

ALLEEN gebruikt voor schepen.
De overdracht van risico's vindt achtereenvolgens plaats nadat de goederen aan boord van het door de koper aangewezen schip in de genoemde haven van verzending zijn geplaatst.

FREE CARRIER (FCA)

Gebruikt voor alle vervoerswijzen.
Risico-overdracht vindt plaats wanneer de verkoper de goederen levert aan de koerier die door de koper op de genoemde plaats is aangewezen.


COST AND FREIGHT (CFR)

ALLEEN gebruikt voor schepen.
Overdracht van risico's is vergelijkbaar met FOB.

FREE ALONG SIDE SHIP (FAS)

ALLEEN gebruikt voor schepen.
Risico-overdracht vindt plaats wanneer de verkoper de goederen naast het schip op de door de koper genomineerde kade in de genoemde haven van verzending plaatst.

CARRIAGE PAID TO (CPT)

Gebruikt voor alle vervoerswijzen.
Risico-overdracht vindt plaats wanneer de verkoper de goederen aan de eerste vervoerder levert.

COST, INSURANCE AND FREIGHT (CIF)

ALLEEN gebruikt voor schepen.
Overdracht van risico's is vergelijkbaar met FOB. Verzekeringen voor zee- en transport worden door de verkoper gesloten voor dekking van de risico's van de koper van de plaats van overdracht van risico's naar het lossen in de haven van bestemming, op voorwaarden die minimaal overeenkomen met Cargo clausules C van het Instituut of vergelijkbaar.

DELIVERED AT TERMINAL (DAT)

Gebruikt voor alle vervoerswijzen.
Risico-overdracht vindt plaats wanneer de goederen uit het aankomende vervoermiddel zijn gelost en ter beschikking van de koper zijn gesteld bij een genoemde terminal in de genoemde haven van bestemming / punt van bestemming, niet vrijgegeven voor invoer.

CARRIAGE AND INSURANCE PAID TO (CIP)

Gebruikt voor alle vervoerswijzen.
Overdracht van risico's is vergelijkbaar met CPT, d.w.z. wanneer de verkoper de goederen aan de eerste vervoerder levert. Verzekeringen voor zee- en transport worden door de verkoper gesloten voor dekking van de kopers risico's van de plaats van overdracht van risico's naar het punt van bestemming op voorwaarden die minimaal overeenkomen met Instituut Cargo-clausules C of iets dergelijks.


DELIVERED DUTY PAID (DDP)

Gebruikt voor alle vervoerswijzen.
Risico-overdracht vindt plaats wanneer de goederen op het aangegeven punt van bestemming ter beschikking van de koper zijn gesteld, vrijgemaakt voor invoer.

DELIVERED AT PLACE (DAP) 

Gebruikt voor alle vervoerswijzen.
Risico-overdracht vindt plaats wanneer de goederen op de genoemde plaats van bestemming ter beschikking van de koper zijn gesteld en niet zijn vrijgegeven voor import.